Steenbreekvaren

Wat is de functie van de Steenbreekvaren?

De steenbreekvaren Asplenium scolopendrium ‘Cristatum’ heeft kortere bladeren met aan het einde kamvormige bladtoppen. Asplenium heeft haar naam te danken aan het Griekse woord ‘splen’, wat milt betekent. Vroeger werd Asplenium namelijk gebruikt als middel tegen milt- en leverklachten. Inmiddels zijn er vele soorten over de hele wereld.

Waar groeit de Steenbreekvaren?

Asplenium groeit met name in rotsspleten en oude muren en zelfs op de allerdonkerste plekjes. Ze hebben zich aangepast aan de groeiomstandigheden in de dichtste loof- en dennenbossen. Varens zijn echte planten uit de prehistorie. Het waren de eerste planten op aarde die bladeren hadden. Het was ook de laatste plantengroep zonder bloemen, want varens planten zich voort via sporen. De bevruchting vindt pas plaats als deze op de grond zijn gevallen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Asplenium scolopendrium ‘Cristatum’?

Deze varen kan en dient ook vrij donker te staan. In de zon wordt hij geel. Gewend aan het voedsel uit de vele bladeren die in het najaar in de natuurlijke omgeving vallen, houd deze varen van wat compost. Als je dit in het najaar rond de wortels strooit, geef je een beetje extra bescherming tegen de winter. Indien er langdurig droogte is, dien je extra water te geven.

Wanneer kan ik de ‘Cristatum snoeien’?

De oudste bladeren kun jein maart of april afknippen. Je houdt dan de mooie bladeren over.

Zelf composteren? Kijk voor tips en adviezen in het artikel zelf composteren.

jas5vmp8gt5w_w2400.jpg

Kenmerken: