Spierstruik (Spiraea thunbergii)

Is de Spierstruik een heester?

De spiertsruik Spiraea thunbergii, die ook wel Thunbergspirea wordt genoemd, is een heester die zelden hoger dan 1 meter wordt, met rechte, naar de top toe enigszins overhangende twijgen.

Wanneer staat de Spiraea in bloei?

Van eind april tot begin mei vormt deze soort zuiver witte, ongeveer 1 centimeter grote bloemen, die met enkele in zittende schermen staan. Hij bloeit het vroegst van alle Spiraea-soorten en is alleen al daarom waardevol. Spiraea is genoemd naar het Griekse woord speiraira. Dit werd gebruikt voor planten waarmee, net als met de laurier, kransen werden gemaakt. Het zijn bladverliezende struiken die zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiers, die meestal witte bloemen hebben en zomerbloeiers die roze of rood bloeien. Sommige struiken worden tot zes meter hoog, andere halen de 50 centimeter niet eens. Zeer gevarieerd dus.

Wat voor standplaats is geschikt voor Spiraea thunbergii?

Spierstruiken houden van vruchtbare, matig vochtige grond en staan het liefst in de volle zon. Dan bloeien ze het beste.

Is het nodig de Spierstruik te snoeien?

Geef in het voorjaar een basisbemesting en breng mulch aan. Bekijk ook eens de video mulchen. Het blad moet niet te lang vochtig blijven om meeldauw te voorkomen. Als het nodig is de vorm te behouden, snoei je voorjaarsbloeiers na de bloei. Zomerbloeiers kun je in de lente ver (circa een kwart) terugknippen, ze komen hetzelfde jaar nog in bloei.

tnv569d8moyw_w2400.jpg

Kenmerken: