Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

Wie kent niet het sneeuwklokje, Galanthus nivalis, die altijd als een van de eerste bloemen verschijnt en de winter wel wil laten verdwijnen.

Waar komt de naam ‘Galanthus’ vandaan?

Zo’n dapper en lieflijk bloempje past natuurlijk in iedere tuin. De naam Galanthus is te danken aan de melkwitte bloempjes (het Griekse gala is melk, anthos is bloem).

Welke soorten sneeuwklokjes zijn er?

Er bestaan erg veel soorten en rassen die vooral in Engeland veel verzameld worden. Er zijn diverse vormverschillen, maar alle sneeuwklokjes hebben hangende witte bloempjes die tot 20 cm hoog worden. De meeste bloeien in het voorjaar, maar er zijn er ook die in de zomer of zelfs in de herfst bloeien. Uit de grauwwitte bolletjes groeien blauwgroene blaadjes en vaak al in januari witte, knikkende sneeuwklokjes tot 20 cm lange steeltjes. De binnenste bloemblaadjes hebben een groene vlek. Deze soort stamt uit Zuidoost-Europa.

Hoe kan ik een sneeuwklokje planten?

Galanthus-soorten houden van goed gedraineerde, iets vochtige en humusrijke, voedzame grond in zon of lichte schaduw. Veel soorten zijn bosbodembewoners. Hoe je sneeuwklokjes plant lees je hier.

Hoe moet ik een sneeuwklokje verzorgen?

De grond mag vooral in de winter niet uitdrogen. Na de bloei gaan de planten in rust en sterft het gevormde blad af. Bij de herfstbloeiers verschijnt het blad pas na de bloei. Geef bij het uitlopen voeding en zorg steeds voor voldoende vocht. De planten vormen meestal goed zaad en zaaien zich uit, terwijl ze zich ook via jonge bolletjes vermeerderen. Leuk voor verwildering onder bomen of struiken. Het kan een paar jaar duren voor sneeuwklokjes goed aan de bloei gaan.

De Galanthus nivalis staat ook mooi in een witte border. Op de site vind je hier een beplantingsplan van.

8sn5e4r8wsz9_w2400.jpg

Kenmerken: