Longkruid (Blaues Meer)

Het longkruid Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ heeft een nog diepere en mooiere kleur violetblauw. Pulmonaria angustifolia komt uit Oost-Europa.

Wat zijn eigenschappen van de Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’?

Een schitterende borderplant, die je vaak aantreft bij allerlei vroegbloeiende bolgewassen. De Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ hebben ruwbehaarde, smalle bladeren zonder vlekjes. De bloemen zijn in eerste instantie roodachtig, later violetblauw. Ze bloeien al vroeg en tijdens de bloei verkleuren de bloemen van roze naar paars. Dat is een bijzonder gezicht, want er lijken verschillende soorten bloemen aan de plant te zitten. De bloei van deze tot 30 centimeter hoge plant vindt plaats in april-mei.

De geschiedenis van longkruid

Longkruid dankt haar naam aan de bladeren die meestal gevlekt zijn en daardoor iets lijken op longweefsel. Volgens de signatuurleer, een niet wetenschappelijk stroming in de 16de eeuw, geeft moeder natuur via het uiterlijk van de plant aan tegen welke ziekte hij helpt. In dit geval zijn dat dus longziekten. Extracten van deze plant werden daarom gebruikt om slijmophopingen in de longen tegen te gaan. De werking is niet bewezen.

Waar moet ik de Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ planten?

De Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ staat bij voorkeur op een voedzame grond die voldoende vochtig is. Water geven is dus belangrijk. Een plek met lichte schaduw is het beste, maar wat meer schaduw wordt ook goed verdragen. Er zijn dan wel minder bloemen.

Hoe kan ik meeldauw bij de Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ bestrijden?

Longkruid kan worden aangetast door meeldauw. Dan zie je witte schimmel op het blad. Deze schimmel ben je niet zomaar kwijt, knip daarom het blad direct af en gooi het weg of verbrand het. Je hoeft de plant pas na 5 tot 6 jaar op te nemen en opnieuw uit te planten.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door de website in de gaten te houden.

r4j54h783egj_w2400.jpg

Kenmerken: