Sierui (Purple Sensation)

De sierui Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ steelt de show met zijn prachtige knalpaarse kleur. Dit is de prachtigste en sterkste onder de sieruien. Na de bloei zorgen de groene zaadhoofdjes voor een speels effect.

Hoe bloeit de Allium?

De sierui Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ bloeit met grote, paarse, stervormige bollen. In mei knappen de knoppen een voor een open en de bol komt tevoorschijn. Onderaan de steel groeien zilvergroene bladeren van bijna een halve meter hoog. De bloemen komen het best tot hun recht wanneer je er een groepje van hebt staan. De holle steel doet het goed in de wind. De plant buigt gewoon mee. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bloemen knakken.

Welke soorten sieruien zijn er?

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië.

De geschiedenis van sieruien

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Waar kan ik Allium planten?

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof begint te ontwikkelen. Lees meer over verschillende soorten grond in het artikel grondsoorten. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei.

6wc5fzw89qi8_w2400.jpg

Kenmerken: