Siberische lis (Blue King)

De Iris sibirica ‘Blue King’ is een donkerblauwe siberische lis. De Iris sibirica komt uit Oost-Europa, Kaukasus, Iran, Siberië. Het zijn geliefde borderplanten, vanwege het biesachtige blad vaak langs de vijverrand geplant. 

Wat voor een bloemen heeft de Iris sibirica ‘Blue King’?

In juni ziet u de van oorsprong blauwe bloemen verschijen, meestal in kleine groepjes bij elkaar. En zelfs na de bloei blijven ze boeiend, want dan ontstaan er mooie doosvruchten. De bloemen zijn aanmerkelijk kleiner dan die van baardirissen. Het is een vaste plant met holle, enigszins roodachtig aangelopen stengels en smalle bladeren. Ze zijn blauwgroen van kleur en aan de basis ook weer enigszins roodachtig.

Waar komt de naam Iris sibirica vandaan?

Neem eens alle irissen samen in gedachten en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen toe bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog.

Soorten irissen

Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten. De prachtige bloemen hebben allemaal de zelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die we de lip noemen. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is. Irissen zijn daarnaast populaire snijbloemen.

Wat voor een grond heeft de Iris sibirica ‘Blue King’ nodig?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. De Siberische lissen groeien zowel op droge als op vochtige grond. Maar de Iris sibirica ‘Blue King’ heeft toch een voorkeur voor de laatste omstandigheden. Zon heeft de voorkeur, maar iets schaduw wordt verdragen. Deze soort kan heel lang vast blijven staan.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dit kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

0405f5l8007q_w2400.jpg

Kenmerken: