Siberisch kattenkruid (Souvenir d’André Chaudron)

Siberisch kattenkruid Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’ is iets lager en dus ook minder snel omvallend. Nepeta sibirica komt uit Centraal-Azië.

Wat zijn eigenschappen van de Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’?

Bij ons een sterk woekerende borderplant. Bij flinke wind waait hij gemakkelijk om en kan daarom gesteund worden. De bloemstengels worden tussen een halve en een hele meter hoog. De bloemen van drie à vier centimeter zijn groter dan van welke andere Nepeta-soort ook. De bloei valt in juli en augustus en is min of meer paarsblauw van kleur.

Met welke planten kan ik de Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’ combineren?

Kattenkruid is een bijzondere plant. De geur van sommige soorten maakt bij katers seksuele gevoelens los. Zij wentelen zich dan met plezier in deze plant, waardoor er soms een uiteengevallen plant overblijft. Kattenkruid wordt vaak in de tuin gezet omdat het goed combineert met een groot aantal planten. Het past bij roze en blauwe bloemen en staat schitterend met siergrassen. Dat komt door de meestal paarsblauwe bloemetjes en de neutrale grijze behaarde blaadjes. Dit is in het algemeen een aanwijzing dat een plant zich thuis voelt op droge grond. De beharing houdt het verdampen van water namelijk tegen. Ook kattenkruid staat daarom het best in niet te natte grond.

Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’ onderhouden

De meeste soorten kattenkruid staan het best op een zonnige plaats in droge bodem. Bij slecht weer of een slechte standplaats hebben de planten de neiging uiteen te vallen. Het zijn wel woekerende planten die in toom gehouden moeten worden. Snijd de plant elk voorjaar af om hem op zijn plaats te houden. Op de top van zijn bloei in juli kun je de plant afsnijden tot tien centimeter. Dat geeft de plant een tweede bloei en houdt hem beter in vorm.

Moet ik de Nepeta sibirica ‘Souvenir d’André Chaudron’ bemesten?

Het is belangrijk deze plant niet te bemesten. Hij houdt van een arme bodem. Siberisch kattenkruid woekert in zware vochthoudende grond wel heel erg. Hij moet dan gecorrigeerd worden door in het voorjaar de plant af te steken tot het gewenste formaat.

65n5bhd8w23q_w2400.jpg

Kenmerken: