Servische spar

De Servische spar Picea omorika heeft een smalle zuilvorm van maar een tot anderhalve meter breed. Zijn kleur is blauwgroen en hij krijgt kleine bruinrode kegels.

Hoe hoog wordt de Picea omorika?

Op de oorspronkelijke vindplaats van de Picea omorika  in het voormalige Joegoslavië kan hij wel dertig meter hoog worden, maar in de tuin wordt hij zo’n tien meter.

Wat zijn eigenschappen van de Picea omorika?

Zijn takken hangen wat af, zodat hij een sierlijk uiterlijk heeft. De naalden van deze spar zijn wat minder scherp en vallen niet zo snel uit. Daarom is hij steeds populairder als kerstboom geworden. Ook buiten zien we de Servische spar steeds vaker terug. Met zijn hoogte en snelle groei kan hij snel inkijk voorkomen Picea betekent pijnboom in het Latijn. De naalden zijn inderdaad stekelig, maar of dit ook de naam bepaald heeft? Opvallend is dat deze spar alles laat hangen. Zijn naalden en de kegels hangen naar beneden.

Picea omorika onderhouden

Servische sparren houden van normale tuingrond. Het is noodzakelijk dat de grond los en diep is, zodat de boom zich diep kan wortelen. De boom houdt niet van te vochtige grond. Half mei en begin juli bemesten met coniferenmest.

tpu5oa08cxmn_w2400.jpg

Kenmerken: