Schijnhazelaar

De schijnhazelaar Corylopsis pauciflora is een vroegbloeiend, breed uitgroeiend struikje met in maart-april lichtgele bloemen.

Is de Corylopsis pauciflora vergelijkbaar met de echte hazelaar?

Deze soort is nauw verwant aan de toverhazelaar (Hamamelis) en wordt wel schijnhazelaar genoemd. Maar de echte hazelaar behoort tot een heel andere plantenfamilie.

De bloemen van de Corylopsis pauciflora

Corylopsis pauciflora wordt een meter hoog, anderhalve meter breed en groeit heel dicht vertakt uit. Doordat ze zo rijk en kleurrijk bloeien, gaan ze geweldig goed samen met vroegbloeiende bolgewassen en vaste planten. Als de trosjes bloemen aan de kale takken hangen, verspreiden ze een prettige lichte geur die wel iets op die van primula’s lijkt. Maar je moet er vlak bij staan om dat op te merken. De rest van het jaar is het een vrij onopvallende heester die opgaat in z’n omgeving. Doordat de hangende trosjes bloemen zo vroeg verschijnen, is vroege nachtvorst vaak funest voor de bloei. Deze soort komt in Japan en op Taiwan in het wild voor.

Hoe moet ik de Corylopsis pauciflora onderhouden?

Corylopsis houdt van humusrijke, voedzame grond. Deze mag iets aan de zure kant zijn. Een beschutte plek in zon of halfschaduw is goed. Snoei is nauwelijks nodig, maar kan worden uitgevoerd direct nadat de planten zijn uitgebloeid. Ze hebben dan de rest van het jaar om weer nieuwe bloeibare twijgen te vormen.

Moet ik de Corylopsis pauciflora bemesten?

Het is heel goed om de bodem boven de wortels met mulch bedekt te houden. Dat voedt de grond en zorgt voor een gelijkmatiger bodemtemperatuur, terwijl ook het vocht beter wordt vast gehouden. Geef in het voorjaar organische mest, maar geen beendermeel dat kalk bevat. Geef tijdens aanhoudende droogte royaal water.

tp75hnm82u2s_w2400.jpg

Kenmerken: