Schietwilg (Belders)

Het blad van de schietwilg Salix alba ‘Belders’ is grijsgroen. De soort Salix alba komt in grote delen van Europa, Azië en zelfs Noord-Afrika van nature voor.

Wat zijn eigenschappen van de schietwilg?

De boom kan 25 meter hoog worden. Jonge twijgen hangen sierlijk over. De bladeren zijn in jong stadium zacht behaard. In april-mei verschijnen de bekende katjes. Het is een boom die op veel plaatsen ook als straatboom wordt toegepast en het is de soort die het meest wordt geknot. Prachtig in een landelijke en waterrijke omgeving.

De katjes van schietwilg

De schietwilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers.

Knotwilgen

Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken.

Wat voor een bloemen heeft de schietwilg?

De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor bijen en vlinders.

Hoe moet ik de schietwilg verzorgen?

Wilgen houden van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot hebt, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar.

zmn553886ho9_w2400.jpg

Kenmerken: