Scherpe hulst (J.C. van Tol)

De scherpe hulst Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ is een zeer open groeiende, vrouwelijke heester (dus niet geschikt voor een strakke haag) die 6 m hoog kan worden.

Wat voor een bessen heeft de Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’?

Bij deze cultivar is geen kruisbestuiving nodig om prachtige bessen in overvloed te krijgen. Opmerkelijk is dat de jonge twijgen donkerpaars zijn.

Wat zijn eigenschappen van de Ilex aquifolium?

De soort Ilex aquifolium is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom. Er zijn exemplaren van deze Europese soort bekend van 20 meter hoog en zeker 6 meter breed. De planten zijn zeer vorstbestendig. Ze hebben sterk gestekeld, glanzend blad dat aan de onderkant lichter groen van kleur is.

Hoe bloeit de Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’?

In het voorjaar bloeien de planten onopvallend wit, maar in de herfst verschijnen de prachtige felrode bessen. Deze soort is goed geschikt voor hagen, hoewel het knippen natuurlijk een erg stekelige onderneming zal zijn.

Is de Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ winterhard?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ planten

Hulst houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.

Hoe moet ik de Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ snoeien?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen.

44j5gg78uizl_w2400.jpg

Kenmerken: