Scherpe hulst (Argentea Marginata)

De scherpe hulst Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ is een breed uitgroeiende, opgaande struik of kleine boom die uiteindelijk een hoogte kan bereiken van zo´n 6 meter, maar kan in elke gewenste vorm worden gesnoeid.

Wat zijn eigenschappen van de Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’?

Hierdoor is de Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ zeer geschikt als haag maar ook als solitair. De zilverbonte bladeren zijn gegolfd en erg stekelig en blinkend aan de bovenzijde. De onderzijde van het blad is lichtgroen. Deze cultivar is mannelijk en draagt dus geen bessen.

Wat zijn eigenschappen van de Ilex aquifolium?

Ilex aquifolium is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom. Er zijn exemplaren van deze Europese soort bekend van 20 meter hoog en zeker 6 meter breed. De planten zijn zeer vorstbestendig. Ze hebben sterk gestekeld, glanzend blad dat aan de onderkant lichter groen van kleur is. In het voorjaar bloeien de planten onopvallend wit, maar in de herfst verschijnen de prachtige felrode bessen. Deze soort is goed geschikt voor hagen, hoewel het knippen natuurlijk een erg stekelige onderneming zal zijn.

Is de Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ wintergroen?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, den en spar. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Waar moet ik de Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ planten?

Hulst houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Lees meer over diverse soorten grond bij grondsoorten op onze site. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.

Moet ik de Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’ snoeien?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen. Een handige video hierover is te vinden in het artikel mulchen.

mo95p9f808ue_w2400.jpg

Kenmerken: