Scherpe hulst (Alaska)

De scherpe hulst Ilex aquifoliun ‘Alaska’ heeft blinkend blad dat zeer donkergroen en gestekeld is.

Waar wordt de Ilex aquifolium ‘Alaska’ voor gebruikt?

Deze cultivar is zeer winterhard en draagt veel vruchten. ‘Alaska’ kan gebruikt worden voor niet al te brede hagen.

Wat zijn eigenschappen van de Ilex aquifolium?

Ilex aquifolium is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom. Er zijn exemplaren van deze Europese soort bekend van 20 meter hoog en zeker 6 meter breed. De planten zijn zeer vorstbestendig. Ze hebben sterk gestekeld, glanzend blad dat aan de onderkant lichter groen van kleur is.

Hoe bloeit de Ilex aquifolium?

In het voorjaar bloeien de planten onopvallend wit, maar in de herfst verschijnen de prachtige felrode bessen. Deze soort is goed geschikt voor hagen, hoewel het knippen natuurlijk een erg stekelige onderneming zal zijn.

Is de Ilex aquifolium wintergroen?

Bij hulst denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Waar moet ik de Ilex aquifoliun ‘Alaska’ planten?

Ilex aquifoliun ‘Alaska’ houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.

Moet ik de Ilex aquifolium ‘Alaska’ snoeien?

Snoeien is geen probleem, je kunt hem zelfs in vorm snoeien. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.  Doe dat laat in het voorjaar. Je kunt de Ilex aquifoliun ‘Alaska’ ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen.

ng450918trjx_w2400.jpg

Kenmerken: