Roos (New Dawn)

Wanneer bloeit de Rosa New Dawn?

Rosa New Dawn is in 1930 op de markt gebracht en is een van de eerste rozen waarop een patent is verleend. Het is een klimroos met alle goede eigenschappen van verschillende rozen gecombineerd. Rosa New Dawn is uiterst sterk en heeft zelden ziektes.De roos bloeit bijzonder lang vanaf de zomer en bij goed weer tot in oktober. De kleur van de bloemen is lichtroze en ze geuren zoet en ‘rozig’.

Hoe hoog groeit de Rosa New Dawn?

Klimrozen maken lange scheuten die makkelijk ergens tegenaan of omheen geleid kunnen worden. De grootbloemige klimrozen worden meestal niet veel hoger dan een meter of vier. Erg mooi als ze maar blijven doorbloeien. Kleinbloemige klimrozen groeien veel krachtiger en komen vaak makkelijk boven de zes meter uit en klimmen overal bereidwillig in. Het aantal rozen is indrukwekkend, maar helaas bloeien ze niet door.

Wat is de betekenis van de roos?

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Hoe kweek ik een klimroos?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

q9o52rb8m4h6_w2400.jpg

Kenmerken: