Roos (Leonardo da Vinci)

Rosa ‘Leonardo da Vinci’ is een heerlijk geurende roos, die tot diep in de herfst doorbloeit. Het is een echte zonaanbidder. De Rosa ‘Leonardo da Vinci’ wordt gerekend tot de grootbloemige rozen.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Wat voor een soorten rozen bestaan er?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de Rosa ‘Leonardo da Vinci’ snoeien?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Snoei deze struik in maart. Verwijder eerst alle beschadigde en dode takken. Vervolgens maak je een skelet met als basis vijf grote takken. Die snoei je alle terug tot zeven ogen, waarbij het bovenste oog aan de buitenkant van de tak zit. De kleinere zijtakken snoei je tot vijf ogen. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad.

Moet ik de Rosa ‘Leonardo da Vinci’ bemesten?

Bemest de rozen voor en tijdens het seizoen met rozenmest.

Hoe moet ik de Rosa ‘Leonardo da Vinci’ planten?

Deze roos kun je het beste beschermen tegen de vorst. Wellicht is het artikel rozen planten ook interessant.

bnr5oce8lwq4_w2400.jpg

Kenmerken: