Rozen planten

Rozen planten Beeld

Rozen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden. In de wintertijd kun je ook rozen met kale wortels – goedkoper dan in pot – kopen en planten. Altijd geldt dat je alleen kunt planten als het niet vriest.

Lees verder onder de advertentie

Rozen planten

Meestal zit een roos in een pot. Rozen in pot, met een kluit, kunnen het hele jaar door geplant worden. In de wintermaanden kun je ook rozen planten zonder kluit, dus met kale wortels. De beste planttijd voor rozen met kale wortels is van oktober tot maart, zolang het niet vriest. Voor een mooi resultaat worden rozenstruiken vaak in groepjes geplant, bij voorkeur drie of vijf per vierkante meter.

Rozen in pot planten

Rozen houden van een ruim plantgat, wind door de takken, ruimte om te groeien, veel zon én goede grond. Zoek daarom een plek die aan al deze eisen voldoet. Plant je een (klim)roos dicht bij de muur, maak dan een extra ruim plantgat en vul dit met goede aarde en mest. Met de volgende stappen kun je op de juiste manier je rozen planten.

Lees verder onder de advertentie
 1. Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
 2. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
 3. Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond zoals DCM Rozen potgrond. Zo blijft de grond rond de wortels vers en behoudt het een actief bodemleven.
 4. Zet de roos in de grond. Zorg dat de kluit bij het planten zoveel mogelijk intact blijft.
 5. Geef de roos vooral de eerste tijd na het planten voldoende water.

Rozen met kale wortels

Plant rozen met kale wortels zo snel mogelijk na aanschaf. Met de volgende stappen kun je gemakkelijk deze rozen planten.

 1. Zet de rozen eerst een nacht in een emmer met lauw water.
 2. Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
 3. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
 4. Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond zoals DCM Vivimus voor Rozen. Deze organische meststof kun je gebruiken bij het planten en bij het jaarlijks bemesten.
 5. Nu ga je de rozen planten. Spreid de wortels goed uit en plaats de struik op de juiste diepte. Hierbij moet het vorstgevoelige oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo’n vier tot vijf centimeter onder de grond komen.
 6. Vul het plantgat met de verbeterde aarde, druk goed aan en geef ruim water.
Lees verder onder de advertentie

Voeding

Omdat rozen zo ontzettend hard groeien, hebben ze veel voeding nodig. Geef de roos in het vroege voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest, dat maakt de roos weerbaar tegen ziekten en plagen. Je kunt hiervoor DCM Organische meststof voor Rozen gebruiken. Herhaal de mestgift in juni. Ook kun je wat rozengrond rond de plant aanbrengen. Op arme zandgrond zal meer voeding nodig zijn dan op een rijke kleigrond. Geef de rozen ook jaarlijks een bekalking met DMC Groen-Kalk. Deze oplosbare korrelkalk is rijk aan magnesium en verhoogt op een veilige manier de pH-waarde van de bodem.

Handige tips

 • Snoeien: pas eens in de vijf tot acht jaar gedurende de winter een verjongingssnoei toe, dat betekent de struik tot op zo’n 30 cm boven de grond terugsnoeien. Bij rozen snoeien lees je hier alles over.
 • Laat de uitgebloeide bloemen aan de struik zitten, om verzekerd te zijn van rozenbottels. Prachtig om te zien en vogels zijn er dol op.
 • Soms wordt de plant belaagd door zwarte luis. Wees er tijdig bij, anders raken struik en vruchten overdekt met een kleverige stof en een zwarte, roetachtige stof. Hoe deze beestjes te bestrijden lees je bij bladluis.
 • Ook rozengallen (geelrode sponsachtige balletjes) komen op botanische rozen voor. Knip de tak met de gal af en gooi hem weg (niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen).

Voor meer informatie: DCM-info.nl

Lees verder onder de advertentie