Roomse kervel

Aan de roomse kervel Myrrhis odorata verschijnen varenachtige bladeren, die een heerlijk aroma verspreiden gevolgd door geurende, crèmekleurige bloemen. Zowel de bladeren als de zaden hebben een opvallende anijsachtige geur. Het geslacht Myrrhis heeft maar één vertegenwoordiger: odorata oftewel roomse kervel. Deze kervel is niet hetzelfde als echte kervel (Anthricus).

Is de Myrrhis odorata een vaste plant?

Roomse kervel kom je veelal tegen in de keuken. In restaurants wordt het vaak gebruikt voor decoratie of kruidenboter. Het voordeel van roomse kervel is, dat het een vast plant is waar je vrijwel het hele jaar door blad van kunt oogsten. Jonge kervel met zijn fijnere smaak wordt tot de bevoorrechte toegiften van voorjaarssoepen gerekend.

Wat voor grond is geschikt voor de Roomse kervel?

Myrrhis odorata houdt van een wat vochtige ondergrond. De zaaitijd van roomse Kervel is van maart tot september.

Kan ik de Myrrhis odorata snoeien?

Als het loof 15 cm hoog is, kun je het tot een paar centimeter boven de grond afsnijden, boven het hart van de plant. De plant groeit vervolgens weer door en zo’n maand later kan het loof weer afgesneden worden. Daarna gaat de plant bloeien. Je kunt dan niet meer oogsten. De kervel die je in september zaait, groeit langzamer en is bestand tegen een paar graden vorst. Als de winter dus niet te streng is geweest, heb je volgend voorjaar alweer plezier van deze plant.

ub15oi38n5p0_w2400.jpg

Kenmerken: