Ridderspoor (Völkerfrieden)

De ridderspoor Delphinium ‘Völkerfrieden’ is gentiaanblauw en heeft een violet oog.

Wanneer bloeit Delphinium ‘Völkerfrieden’?

Ridderspoor is een attractie in uw tuin. Hij behoort tot de allermooiste borderplant met zijn schitterende bloemkleuren. De meeste bloeien in de (voor)zomer, sommigen zelfs tot in de herfst. Een tweede bloei kun je stimuleren door de bloeistengels na de eerste bloei af te knippen.

Delphinium ‘Völkerfrieden’ kweken

Het lukt veel mensen niet om riddersporen met succes te kweken. Toch is het kweken ervan niet echt moeilijk. De planten moeten in de volle zon staan, op vruchtbare grond. Op den duur is dit niet meer genoeg, want het voedsel raakt op. Je moet ze dus om de twee jaar op een ander plekje zetten. Makkelijker is om ze vloeibare mest te geven.

Waar komt de naam Delphinium ‘Völkerfrieden’ vandaan?

De naam dankt de plant aan de gespoorde bloemen. De sporen zijn de naar achter uitstekende delen van de bloem. De Delphinium Belladonna-groep, waartoe ‘Völkerfrieden’ behoort, is door kruisingen verkregen. Het zijn zeer fraaie borderplanten, bijvoorbeeld samen met pioenen, lelies en Papaver orientale. Deze ridderspoor wordt ook voor de snij, zowel buiten als in kassen, veel geteeld.

Wat is kenmerkend voor Delphinium ‘Völkerfrieden’?

Kenmerkend voor deze riddersporen zijn de betrekkelijk kleine bloemen en de sterke vertakking van de bloeiwijze. Het is daardoor een zeer sierlijk gewas. De groeihoogte wordt bepaald door de cultivar, maar ligt ruwweg tussen 90 en 140 cm. De bloeitijd ligt in juni-juli. Door de planten onmiddellijk na de bloei terug te snijden, is bij gunstig weer een tweede bloei zeker mogelijk.

Waar moet ik de Delphinium ‘Völkerfrieden’ planten?

Riddersporen prefereren een zonnige en beschutte standplaats. Lichte kleigronden die bij voorkeur ook nog wat humus bevatten zijn het meest geschikt, maar ook op andere grondsoorten zijn goede resultaten te verwachten. Erg droge en zeer natte grond wordt slecht verdragen.

Delphinium ‘Völkerfrieden’ snoeien

Uitgebloeide bloemstengels moet u wegknippen en na de bloei moet de plant flink teruggeknipt worden. Het terugknippen na de bloei kan een tweede bloei geven.

Hoe moet ik de Delphinium ‘Völkerfrieden’ bemesten?

Het is goed om bloeiende planten om de twee à drie weken te bemesten met een vloeibare kamerplantenmest. Lange planten moeten opgebonden worden. Elke stengel heeft een eigen bamboestokje nodig. Sommige planten worden ziek.

Wanneer is er sprake van meeldauw bij de Delphinium ‘Völkerfrieden’?

Er is sprake van meeldauw, zodra er witte vlekken op het blad verschijnen. Bespuit de plant zo snel mogelijk met een schimmelbestrijdingsmiddel, anders gaat hij dood. Je hebt weinig last van meeldauw wanneer ridderspoor op een plek staat waar het een klein beetje waait. Zet deze riddersporen op een zonnige standplaats in voedzame grond. Het terugknippen na de bloei kan een tweede bloei geven.

wwj5kq38p0o9_w2400.jpg

Kenmerken: