Rhaphiolepis

Rhaphiolepis umbellata is een vrij zeldzame bewoner van de tuin. Oorspronkelijk komt deze struik uit Korea en Japan, vandaar dat hij ook wel Koreaanse of Japanse mispel wordt genoemd.

Waarom wordt de Rhaphiolepis umbellata vergeleken met de mispel?

De vergelijking met de mispel is niet zo gek omdat de voorjaarsbloesem vergelijkbaar heerlijk zoet ruikt. Voor de rest gaat het minder op zowel wat betreft uiterlijk als vruchten. Er verschijnen wel zwarte vruchten in september tot oktober, maar er is slechts bekend dat het zaad bij hongersnood werd gegeten.

Is de Rhaphiolepis umbellata winterhard?

In ons land zien we deze struik eerder terug in een grote pot, omdat hij niet helemaal winterhard is. Op een beschutte plaats heeft hij de grootste kans om te overleven. Wel houdt hij dan zijn blad gedurende de winter. Het dikke leerachtige blad krijgt dan een paarsige gloed.

Algemeen onderhoud Rhaphiolepis umbellata

In ons klimaat is de belangrijkste voorwaarde voor de Rhaphiolepis een goed beschutte plaats. Bij voorkeur zo warm mogelijk en in de zon. Hij groeit het best op vruchtbare goed gedraineerde grond. Je hoeft weinig onderhoud te plegen aan deze struik. Hij groeit slechts langzaam en je hoeft niet jaarlijks te snoeien. Verwijder het eerste jaar de bloemen direct na de bloei, zodat de struik geen energie ‘verspilt’ aan het maken van zaad. Zorg in het najaar voor een voedzame laag mulchBij vorst onder min 6°, kun je besluiten de Rhaphiolepis te beschermen met bijvoorbeeld vitrage.

99955x38z1ng_w2400.jpg

Kenmerken: