Reuzenriet (Robustus)

Reuzenriet oftewel Miscanthus sacchariflorus heeft veel vocht nodig en staat daarom uitstekend naast bijvoorbeeld een vijver.

Hoe hoog wordt reuzenriet Miscanthus sacchariflorus ‘Robustus’?

De kweekvorm ‘Robustus’ wordt vaker gebruikt dan de soort vanwege de mooiere verkleuring van het blad. Miscanthus sacchariflorus is met een lengte tot tweeënhalve meter een hoge maar niet de hoogste soort reuzenriet.

Wanneer bloeit reuzenriet?

Deze soort bloeit echter vaker in ons klimaat maar niet bij slechte zomers. De bloempluimen die pas in oktober verschijnen lijken op die van suikerriet. Vandaar de Latijnse soortaanduiding sacchari – suiker – florus – bloem. De bladeren van deze soort zijn groen en hebben een witte middennerf. In het najaar verkleurt het blad naar oranjebruin.

Reuzenriet combineren

Prachtriet is het hele jaar een aantrekkelijk siergras voor de tuin. Alle soorten hebben elegant blad en de meeste bloeien met prachtige pluimen. Als de plant is uitgebloeid, behouden de pluimen en het blad sierwaarde gedurende de gehele winter. Deze grassoort is steeds populairder geworden omdat hij goed combineert met harde materialen en modern strak tuinmeubilair.

Alternatief voor bamboe

Het is een goed alternatief voor bamboe, maar woekert helaas ook wel een beetje. Alleenstaand is prachtriet meestal het mooist. Vooral aan de rand van een vijver of gazon.

Waar moet ik reuzenriet planten?

Hoofdzaak is dat prachtriet in de volle zon kan groeien. De grondsoort is van minder belang. Iedere normale tuingrond voldoet. Wel moet worden opgepast met stagnerend water in de bodem gedurende de winter. Dit kan wortelrot veroorzaken. In het voorjaar de oude scheuten wegnemen. Doe dit voorzichtig, zonder de nieuwe te beschadigen.

Hoe moet ik reuzenriet bemesten?

Geef in het voorjaar een basisbemesting met organische mest. Breng in het najaar mulch rond de wortels aan. Winterbescherming is niet nodig. Ziekten en aantastingen komen vrijwel niet voor. Miscanthus sacchariflorus kan redelijk woekeren. Indien nodig kun je de omvang beperken door hem af te steken in het voorjaar.

mxd52zr8t16o_w2400.jpg

Kenmerken: