Pruim (Dubbele Boerenwitte)

De pruim Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’ is een van de oudste pruimenrassen van ons land. In 1870 werd het ras al beschreven.

Wanneer kan ik de pruimen van de Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’ plukken?

De donzige, geelwitte huid van de pruim lijkt wel doorschijnend. Het gele vruchtvlees is heel sappig en zoet. Je kunt de pruimen half augustus plukken.

Eigenschappen van het geslacht Prunus

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Eigenschappen van de pruimenboom

Een pruimenboom is een aanwinst voor elke tuin. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, bloeien  mooi in het voorjaar, en de pruimen smaken lekker. De naam pruim slaat op diverse typen heesters en bomen die de bekende steenvruchten vormen. Er worden Europese rassen, inclusief kwetsen, toe gerekend, maar ook Japanse pruimenrassen, myrobalanen en kerspruimen, kroosjespruimen en mirabellen.

Wat voor een bloemen heeft de Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’?

Hun vruchten variëren in maat, sappigheid en kleur: van geel, groen, blauw en paars tot rood. De bloemen verschijnen vaak reeds in april en hebben wel allemaal dezelfde kleur, wit. De bloemen zijn gevoelig voor late nachtvorst. De bevruchting van de bloemen vindt liefst plaats door kruisbestuiving, maar er zijn heel wat pruimenrassen die ook zonder andere bestuiver prima en overvloedig vruchten geven.

Wat voor een grond heeft de Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’ nodig?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’ snoeien?

Snoei uitsluitend jonge en nooit in oude, dikke takken. Snoei jonge bomen net als de knoppen gaan uitlopen in maart. Gebruik hiervoor het juiste tuingereedschap. Kort de hoofdstam in tot de gewenste lengte en kort de zijtakken in tot een decimeter. Het tweede jaar in maart kies je een aantal takken die dragende takken zullen worden. Kort ze in met de helft en verwijder de rest van de takken. Verwijder in het groeiseizoen wilde scheuten en scheuten op de hoofdstam. Het derde jaar is een herhaling van het tweede maar u laat meer stevige takken aan de boom. Vanaf het vierde jaar weinig snoeien. Eventueel alleen om de groei te beperken. Doe dit dan direct na de oogst.

Moet ik de Prunus domestica ‘Dubbele Boerenwitte’ composteren?

Geef in het voorjaar organische compost, bij voorkeur enigszins kalkhoudend. Na goed weer tijdens de bloei is later vruchtdunning nodig als je grote vruchten wilt oogsten. Doe dit wanneer de vruchten de grootte van een kers hebben. Herhaal dit als ze twee keer zo groot zijn. Knip met een (snoei)schaar de vruchten eruit.

nc25vjp8jvgi_w2400.jpg

Kenmerken: