Prachtriet (Morning Light)

Hoe ziet de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ eruit?

Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ komt uit Japan en hoewel hij hier wel groeit, komt hij in ons land niet in bloei. Het sierlijke, zilverkleurige blad heeft een witte rand, waardoor een fijn gestreept uiterlijk ontstaat. In het Engels wordt dit ook wel Zebra Grass genoemd.

Wanneer bloeit de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’?

Prachtriet is het gehele jaar een aantrekkelijk siergras voor je tuin. Alle soorten hebben elegant blad en de meeste bloeien met prachtige pluimen. Over het algemeen bloeien de hogere soorten en cultivars later dan de lagere. Als er pluimen in komen, blijven die ook in de winter decoratief. Het Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ gras bloeit als een van de rijkste in september, wat een decoratieve aanblik geeft gedurende de gehele winter. De kleur van bloeiende pluimen is in het begin roodgoud en verkleurt tot zilvergrijs.

Waar plant ik de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’?

Deze grassoort is steeds populairder geworden omdat hij goed combineert met harde materialen en modern strak tuinmeubilair. Alleenstaand is prachtriet meestal het mooist, zo ook de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’. Vooral aan de rand van een vijver of gazon. Het bonte Chinese prachtriet is erg aantrekkelijk vanwege het elegante blad en de pluimen. Je hoeft niet bang te zijn dat na verloop van tijd je hele tuin vol staat met deze lange stengels, want dit is de minst woekerende soort. De bloeitijden van de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ variëren van augustus tot november.

Hoe kan ik de Miscanthus sinensis onderhouden?

Hoofdzaak is dat Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ in de volle zon kan groeien. De grondsoort is van minder belang. Iedere normale tuingrond voldoet. Wel moet bij Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ worden opgepast met stagnerend water in de bodem gedurende de winter. Dit kan wortelrot veroorzaken met afsterven als gevolg. In het voorjaar kun je de oude scheuten bij de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ wegnemen. Doe dit voorzichtig, zonder de nieuwe te beschadigen. Geef de Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ het voorjaar een basisbemesting met organische mest. Breng in het najaar mulch rond de wortels aan. Winterbescherming is niet nodig. Ziekten en aantastingen komen vrijwel niet voor. Het verdroogde gras kan weggesneden worden.

Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

 

m7k5t0x8akmp_w2400.jpg

Kenmerken: