Prachtkaars (Gaura lindheimeri)

De naam Gaura van de prachtkaars Gaura lindheimeri komt van het Griekse gauros, dat ‘geweldig’ betekent. Het verwijst naar de opmerkelijke bloemen van sommige soorten uit dit plantengeslacht die rijk en langdurig bloeien. Prachtkaars is pas de laatste decennia populair geworden.

Prachtkaars als vaste plant

Hoewel het een vaste plant is, wordt hij door zijn korte levensduur ook als eenjarige beschouwd. Gebleken is dat prachtkaars kan worden verleid tot het vormen van nieuwe rozetten door de oude scheuten in september tot op 25 centimeter terug te snijden. Indien dat lukt, leven de planten langer dan het ene seizoen dat ze meestal slechts gegund is.

Gaura lindheimeri in de tuin

Prachtkaars komt uit Noord-Amerika (met name Texas en Louisiana), Mexico en Argentinië. Van de achttien soorten wordt bij ons maar één soort voor tuingebruik gekweekt: Gaura lindheimeri. Deze plant vormt goed vertakkende stengels waardoor een bossig uiterlijk ontstaat. De stengels zijn dun, waardoor ze sierlijk overhangen. Prachtkaars zorgt daarom voor een luchtig accent in de border.

Wanneer bloeit de prachtkaars?

De witte bloemen staan bij elkaar in schermen. Ze ontwikkelen zich uit roodachtige knoppen.Elk apart bloempje wordt drie tot vier centimeter groot, naar roze verkleurend. Opmerkelijk zijn de meeldraden die parmantig uit de bloemen steken. De bloei valt in de zomer tot vaak ver in de herfst totdat de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. Ook het blad is mooi met de opvallende rode vlekken.

Hoe kan ik de Gaura onderhouden?

De planten groeien van nature in streken waar de zon veel schijnt en de temperatuur vrij hoog is. De grond is ter plekke ook zanderig en zeer doorlatend. De grond hoeft niet rijk aan voedsel te zijn, maar moet wel heel goed overtollig water doorlaten. De planten redden het ’s winters vaak niet, vandaar dat ze dikwijls ieder jaar opnieuw worden gezaaid of als gekochte zaailing ingeplant. In september kun je de takken tot op 25 centimeter terugknippen om de levensduur te verlengen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan door onze tuininspiratiepagina in de gaten te houden.

vk55rdb8ff7r_w2400.jpg

Kenmerken: