Pluimspirea (Irrlicht)

De pluimspirea Astilbe ‘Irrlicht’ heeft witte bloemen met een roze zweem die tussen juni en augustus prachtig bloeien. De hoogte varieert van 60 centimeter tot meer dan een meter. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten.

Is de Astilbe ‘Irrlicht’ een vaste plant?

Astilbe-soorten zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen.

Wanneer is de bloeitijd van de Pluimspirea?

De bloeitijd loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea-soorten worden niet alleen als tuinplant gebruikt, maar ook als snijbloem.

Is de Pluimspirea geschikt als borderplant?

De Astilbe Arendsii-groep komt voort uit verschillende kruisingen en bevat de meeste rassen. Een mooie borderplant die goed bruikbaar is als overgang van de vijver naar de rest van de tuin, zeker indien rond de vijver een ‘natte’ zone is gecreëerd. Ook op andere plaatsen in de tuin kan hij heel mooi uit de verf komen, maar er zal dan steeds rekening gehouden moeten worden met de grote waterbehoefte. De kleine bloemen zijn verenigd in pluimen die in algemene zin wat breder en langer zijn dan van de rassen die bij de Japonica Groep zijn ondergebracht. Ze worden ook meestal wat hoger, tot meer dan een meter.

Wat voor grond wenst de Astilbe ‘Irrlicht’?

De meeste Astilbe-soorten vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat.

kqf5omn8fmch_w2400.jpg

Kenmerken: