Pluimhortensia (Unique)

De pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Unique’ is een pluimhortensia en heeft zuiverwitte bloemen die na de bloei roze kleuren. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Wat voor standplaats wenst de Hydrangea paniculata ‘Unique’?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond.

Kan ik de bloemkleur van de hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Kan ik de Hydrangea paniculata ‘Unique’ snoeien?

De Hydrangea paniculata ‘Unique’ kun je in tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s, in het voorjaar goed terugsnoeien. Dit kan op 10 centimeter boven de grond. Het kan ook hoger, bijvoorbeeld twee knopen boven de tak van het jaar ervoor, zodat een mooie vorm ontstaat. Als u er een op stam heeft, dan knipt u de takken tot tien centimeter van de stam. Wellicht interessant is het artikel pluimhortensia snoeien. Het voordeel van de forse snoei, is dat er grotere bloemen groeien. Het nadeel is dat ze gevoeliger worden voor wind. Na een regenbui kunnen de bollen met bloemen zo zwaar worden dat takken afbreken. De Hydrangea paniculata ‘Unique’ gedijt ook goed op wat drogere grond. Deze bijzondere pluimhortensia komt van oorsprong uit Japan en China, en bereikt daar ongesnoeid een hoogte van maximaal 5 meter. In ons land snoeien we hem meestal. Zo krijgt hij een hoogte van een ruime meter en past ook in kleinere tuinen. Deze hortensia bloeit van oorsprong wit met langgerekte kegelvormige pluimen, die in de volksmond schapenkoppen worden genoemd. Wellicht dat ze daarom zo populair waren op boerenerven.

mst5vtt8tfs6_w2400.jpg

Kenmerken: