Pluimhortensia (Tardiva)

Wanneer bloeit de pluimhortensia?

De pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Tardiva’ bloeit extra laat in de herfst vanaf september.

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea paniculata ‘Tardiva’?

De bloemen zijn groot en wit/roze afhankelijk van de bodem. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Kan ik de kleur van de bloemen van de Hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Kan ik de ‘Tardiva’ snoeien?

De pluimhortensia kun je in tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s in het voorjaar goed terugsnoeien. Dit kan op 10 centimeter boven de grond. Het kan ook hoger, bijvoorbeeld twee knopen boven de tak van het jaar ervoor, zodat een mooie vorm ontstaat. Als je er een op stam hebt, dan knip je de takken tot 10 centimeter van de stam. Het voordeel van de forse snoei, is dat er grotere bloemen groeien. Het nadeel is dat ze gevoeliger worden voor wind. Meer tips voor het snoeien van de Hydrangea paniculata ‘Tardiva’ zijn te vinden in het artikel pluimhortensia snoeien. Na een regenbui kunnen de bollen met bloemen zo zwaar worden dat takken afbreken. De pluimhortensia gedijt ook goed op wat drogere grond.

bd35f7687n3a_w2400.jpg

Kenmerken: