Pluimhortensia (Grandiflora)

Er zijn veel verschillende hortensia’s, lees meer over de pluimhortensia ‘Grandiflora’.

Wat voor bloemen krijgt de Pluimhortensia?

De pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ is een van de bekendste pluimhortensia’s. De grote dichte bloempluimen verkleuren van wit naar roodpaars na de bloei. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Wat voor bodem heeft de Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Kan ik de Pluimhortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia´s worden gesnoeid, is verschillend. De pluimhortensia kun je in tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s in het voorjaar goed terugsnoeien. Dit kan op 10 centimeter boven de grond. Het kan ook hoger, bijvoorbeeld twee knopen boven de tak van het jaar ervoor, zodat een mooie vorm ontstaat. Deze bijzondere pluimhortensia komt van oorsprong uit Japan en China, en bereikt daar ongesnoeid een hoogte van maximaal 5 meter. In ons land snoeien we hem meestal. Zo krijgt hij een hoogte van een ruime meter en past ook in kleinere tuinen. Deze hortensia bloeit van oorsprong wit met langgerekte kegelvormige pluimen, die in de volksmond schapenkoppen worden genoemd. Wellicht dat ze daarom zo populair waren op boerenerven. Meer weten over het snoeien van de Hyarangea paniculata ‘Grandiflora’? Neem dan een kijkje in het artikel pluimhortensia snoeien. Als je er een op stam hebt, dan knip je de takken tot tien centimeter van de stam. Het voordeel van de forse snoei, is dat er grotere bloemen groeien. Het nadeel is dat ze gevoeliger worden voor wind. Na een regenbui kunnen de bollen met bloemen zo zwaar worden dat takken afbreken. De pluimhortensia gedijt ook goed op wat drogere grond.

Meer weten over de diverse soorten van de pluimhortensia? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

yqj5hg18yakw_w2400.jpg

Kenmerken: