Pluimes

De pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’  is een dwergvorm met een natuurlijke bolvormige groei. Dat maakt hem populair omdat hij daardoor op veel plaatsen kan groeien.

Wanneer bloeit de pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’?

Ook vogels zijn dol op de Fraxinus ornus ‘Meczek’ vanwege de dichte vertakking. Oorspronkelijk komt deze bolvormige pluimes uit het Meczekgebergte in Hongarije. Helaas bloeit hij vrijwel nooit, maar kunt u wel van het blad genieten.

Welke bijzonderheden heeft de pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’?

Bijzonder aan essen is dat zij als een van de laatste bomen weer blad krijgen. Voordeel is dat zij het blad ook lang vasthouden, tot wel in november. Hierdoor heeft de es meestal geen kans om een mooie herfstkleur te ontwikkelen. Essen komen in bossen in heel Europa voor. Het hout is zeer taai en buigzaam, waardoor het niet snel breekt. Deze boom kan daardoor heel goed tegen wind zonder dat er takken afbreken. Ook werd het hout gebruikt voor de constructie van bruggen en zijn stelen van goed tuingereedschap ook van essenhout gemaakt.

Wat voor een bloemen heeft de pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’?

De pluimes wordt niet voor zijn hout gekweekt, maar voor zijn sierwaarde. In mei bloeit de boom prachtig met grote crèmewitte pluimen. Deze geuren ook nog heerlijk. Vervolgens ontwikkelen zich decoratieve vruchten. Dit zijn een soort gevleugelde nootjes, maar minder opvallend dan de alom bekende gevleugelde vruchten van de esdoorn. Ze blijven tot in de winter aan de boom.

Is de pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’ winterhard?

De pluimes is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied maar is volkomen winterhard in ons klimaat. Op Sicilië wint men een suikerachtig stof uit de bast van deze boom. Deze stof wordt gewonnen vanwege medicinale eigenschappen en om medicijnen zoeter te laten smaken. Daarom wordt deze boom ook wel manna-es genoemd.

Algemeen onderhouden pluimes Fraxinus ornus ‘Meczek’

Doordat de Fraxinus ornus ‘Meczek’ oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee komt, groeit hij bij voorkeur op een droge grond. Liefst ook kalkrijk. Strooi daarom in de winter kalk rond de voet van deze boom. Meer informatie over het strooien van kalk is te vinden in het artikel kalk strooien. De boom is goed snoeibaar. Dat is prettig omdat er vaak takken op ‘verkeerde’ namelijk te lage plaatsen groeien. Verwijder deze takken in de zomer als je onder de boom door wilt blijven kijken.

jph503h82xuq_w2400.jpg

Kenmerken: