Peer (Noordhollandsche Suikerpeer)

Waar komt de Pyrus communis vandaan?

Het klinkt logisch dat de peer Pyrus communis ‘Noordhollandsche Suikerpeer’ hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit Noord-Holland. Helemaal zeker is dit echter niet. Vroeger werd hij daar in elk geval op grote schaal gekweekt. Het is een oude boomgaardvariëteit, die nu niet veel meer voorkomt. De boom is aantrekkelijk vanwege zijn rustieke uitstraling. De naam van de boom kent vele synoniemen. Zo wordt de ‘Noordhollandsche Suikerpeer’ ook wel ‘Koningspeer’, ‘Dubbele Fransche Suikerpeer’ en ‘Reint Huismanpeer’ genoemd. De peren staan bekend om de heerlijke smaak die ze direct na de pluk hebben. De geelgroene vruchten zijn in augustus rijp en niet erg lang houdbaar.

Is de Peer geurend?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor standplaats is geschikt voor Pyrus communis?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Een handige video laat zien hoe je het beste kan mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

Hoe kan ik de Peer snoeien?

De snoei is, zoals voor elke fruitboom, belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort je de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen.

unp54x08ywuz_w2400.jpg

Kenmerken: