Parelstruik (The Bride)

De parelstruik Exochorda macrantha ‘The Bride’ is de enige variëteit, maar wat voor een. De naam dankt de plant aan het moment van de bloei in mei en juni, het trouwseizoen. Op dat moment ziet deze struik eruit als een witte frisse schoonheid zoals de bruid. Deze variëteit is vrij compact en wordt tot twee meter. 

Waar komt de naam Parelstruik vandaan?

De parelstruik dankt haar naam aan de bloemknopjes die in het voorjaar iets lijken op parels. Het is een brede struik die oorspronkelijk op de hellingen in China groeide. Intussen is hij populair bij ons geworden als alleenstaande struik vanwege zijn uitbundige witte bloemenpracht in het voorjaar. De plant wordt ook aangeboden in een pot, maar hij kan prima in de grond staan zolang deze niet kalkhoudend is. De Latijnse naam Exochorda verwijst naar de extern (exo) gelegen vrouwelijke geslachtsdelen (chorda betekent draden). De soortnaam macrantha staat voor ‘grootbloemig’. Deze relatief grote witte bloemen vormen een mooi contrast met de frisgroene bladeren. Na de bloei vormen zich stervormige zaaddozen vergelijkbaar met steranijs.3

Wat voor standplaats is geschikt voor de Exochorda macrantha ‘The Bridge’?

De optimale standplaats van de parelstruik is in enigszins zure grond. Kijk dus uit met compost wat vaak een te hoge pH-waarde heeft en de bodem minder zuur maakt. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel zuurgraad grond. De parelstruik kent eigenlijk geen ziektes en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is voldoende als je na de bloei de oudste scheuten verwijderd zodat de struik langzaam verjongt. Eventueel verwijder je wortelopslag in het groeiseizoen.

x605wzq8so4f_w2400.jpg

Kenmerken: