Papierberk

De papierberk, Betula papyrifera,  is een schilderachtige niet te grote berk met een bijzonder mooie, witte schors. Hij komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en dankt zijn naam aan het feit dat de oorspronkelijke bewoners de witte berkenbast gebruikten als schrijfpapier. Deze witte schors bladdert af in papierdunne stroken zodat de lichtoranje tot donkerbruine bast zichtbaar wordt. De bladerkroon heeft een open en losse structuur.

Soorten Papierberken

Een wat oudere berk laat de takken sierlijk overhangen. De vorm van de bladeren is elliptisch tot smal-eirond met maximaal tien paar nerven. De bladeren worden tot een decimeter lang. Het bleke hout is geschikt voor het maken van plaatmaterialen voor onder andere meubels en vloeren.
Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken. De berk is tamelijk ongevoelig voor een bar klimaat. Dat komt door het hoge suikergehalte in zijn sap. We komen de berk daarom op het noordelijk halfrond tegen tot in de poolstreken op de permafrost, op schrale zandgronden en hoog in de bergen.

Waar komen Papierberken voor?

Het kleinste boompje ter wereld is een berk uit de poolstreek. Ook in meer gematigde streken treffen we veel berken aan, maar als het subtropisch wordt, geven ze het op. Berken ontlenen hun sierwaarde vooral aan de mooie stammen met afbladderende schors. Verder zijn er in het voorjaar nog de katjes en het frisgroene loof en later in het jaar vaak schitterende herfstkleuren. Van het zoete sap wordt wel berkenwijn gemaakt. De Noord-Amerikaanse indianen maakten kano’s van berkenbast. Dit werd ook wel voor de productie van kleding gebruikt.

Papierberk onderhoud

Berken houden van zon en zijn het meest geschikt voor lichte, zandige, niet te droge grond. De wortels kunnen daarbij zoveel water uit de bovenste grondlaag weghalen, dat dit gecompenseerd dient te worden met besproeiing als je wilt dat daar ook nog iets anders groeit. Ze wortelen namelijk erg oppervlakkig. Snoeien dient voor de kerst of in de nazomer te gebeuren, omdat berken bij snoei in het voorjaar sterk kunnen bloeden.

Er zijn twee ziekten die overigens zelden voorkomen bij alleenstaande berken: heksenbezem en berkenzwam. Een heksenbezem is een prop kleine takjes in de vorm van een vogelnest. De oorzaak van deze vergroeiing is een schimmel. Voor veel mensen heeft dit sierwaarde, maar je kunt de heksenbezem gewoon verwijderen. Berkenzwam is een schimmel met vruchtlichamen die lijken op de bekende elfenbankjes. Bomen die last hebben van deze schimmel gaan uiteindelijk dood. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

qfo5ytf8nx61_w2400.jpg

Kenmerken: