Palmlelie (Golden Sword)

De palmlelie Yucca flaccida ‘Golden Sword’

De palmlelie Yucca flaccida ‘Golden Sword’ is een echte steppeplant. Het blad is geel gerand en de Yucca flaccida ‘Golden Sword’ heeft crèmewitte bloemen.

Meer Zuid-Amerikaanse sfeer dan met Yucca’s is bijna niet mogelijk! Yucca’s vormen of een vrij flinke stam, of slechts een korte verhoute stam die vrijwel geheel onder de grond blijft. Met name deze laatste vorm wordt in tuinen toegepast omdat deze beter winterhard is. De planten zijn zeer rijk aan blad. Dat is wintergroen, smal en lang.

Heeft de palmlelie bloemen?

Bij volwassen planten ontstaan in de zomer enorme bloeistengels waaraan grote crèmewitte, klokvormige bloemen bloeien. De soorten die hier in tuinen worden toegepast bereiken hoogten van een meter tot twee meter. Ze komen uit Mexico en omgeving. Voor de tuin worden twee soorten gekweekt, Yucca filamentosa en Yucca flaccida die heel sterk op elkaar lijken.

Wanneer bloeit de Yucca flaccida ‘Golden Sword’?

Yucca flaccida (palmlelie) komt uit het zuidoosten van de VS en Mexico. Dit is een mooie solitaire borderplant. Hij vormt op den duur een korte, meestal onderaardse houtachtige stam. Het blad is enigszins blauwgroen en lijnvormig. De randen van de bladeren zijn bezet met lange ‘draden’. De bladeren knikken gemakkelijk. De bloemen verschijnen in juli-augustus aan dikke stengels, die tot anderhalve meter lang zijn. De klokvormige bloemen zijn crème van kleur en hangend.

Hoe kan ik de Yucca flaccida ‘Golden Sword’ onderhouden?

Yucca’s vragen een warme, zonnige standplaats. De grond moet, vooral in de winterperiode, vlot water af kunnen voeren, maar zorg wel dat deze niet helemaal uitdroogt. Kalk in de grond is gunstig. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting.

Meer artikelen kan je lezen op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws. Hier vind je ook meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

m3z5fth8obay_w2400.jpg

Kenmerken: