Pachysandra (Pachysandra procumbens)

Is de Pachysandra een bodembedekker?

Pachysandra procumbens komt uit het oosten van Noord-Amerika. Het is een aardige bodembedekker, maar wordt veel minder toegepast dan Pachysandra terminalis. Deze soort vormt pollen en wordt 25 à 30 cm hoog. Er worden geen uitlopers gevormd. De bladeren, 5 à 10 cm lang, zijn eirond, omgekeerd eirond of ovaal. De bladrand is voorzien van tandjes. De bladeren zijn opvallend generfd. Niet leerachtig en bruinachtig van kleur. In zachte winters blijven ze aan, maar zijn dan wel wat beschadigd door enkele graden vorst (hafwintergroen). De bloemen in een aarvormige tros, zijn wit (met bruinroze weerschijn) en geuren sterk (april-mei).

Wat voor bloemen krijgt de Pacysandra procumbens?

De soort Pachysandra komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Oost-Azië en kent geen speciale Nederlandse naam. De Latijnse naam verwijst naar de dikke (pachys) mannelijke geslachtsdelen (andros) die de bloemen kenmerkt. De vrij donkergroene blaadjes zijn de pracht van deze plant. Ze zijn dik en leerachtig in de vorm van een ruit of een ei met een gekartelde rand. Pachysandra groeit het beste in de schaduw en krijgt dan erg veel ondergrondse uitlopers die binnen een paar jaar een waar tapijt in uw tuin kunnen vormen. Pachysandra is daarmee een van de beste bodembedekkers in de schaduw en zorgt ervoor dat onkruid moeilijk tot ontwikkeling kan komen. Zij wordt daarom vaak geplant onder struiken en bomen. Ondanks het geringe licht, ontwikkelen zij zich goed waar bijvoorbeeld gras en diverse andere bodembedekkers het niet goed doen.

Wat voor standplaats heeft de Pachysandra procumbens nodig?

Zorg ervoor dat de Pachysandra procumbens  de eerste jaren een voldoende dikke mulchlaag krijgt om onkruid te weren. Na een jaar of drie zal de bodem min of meer bedekt zijn en zorgt Pachysandra zelf ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Je kunt om de paar jaar de erg dichtgegroeide varianten fors uitdunnen zodat licht goed binnen gelaten kan worden. Je kunt de planten dan bijna tot op de grond afknippen. Indien de bladeren van de Pachysandra geel worden, kan dit twee oorzaken hebben. De standplaats is te zonnig en je dient voor schaduw te zorgen of de plant te verplaatsen. Of de grond bevat te veel kalk. Problemen doen zich weinig voor, maar er is een schimmel, Volutella pachysandricola genaamd, die de plant kan aantasten, Onder normale omstandigheden krijgt deze schimmel geen kans. Maar bij langdurig warm, vochtig weer kan hij toeslaan. De takken krijgen kleine knobbeltjes en bladeren worden bruin gevlekt. Zo gauw je dit constateert, dien jede alle geïnfecteerde delen te verwijderen en te vernietigen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

zzz552c87y0f_w2400.jpg

Kenmerken: