Oosterse papaver (Catharina)

Oosterse papaver Catharina is roze van kleur.

Is de Oosterse papaver een vaste plant?

In de Nederlandse en Belgische flora is de eenjarige klaproos een bekende verschijning, met name langs wegbermen. Ook komt het familielid Papaver somniferum komt in ons land voor als landbouwgewas dat maanzaad levert. Een ander maar beruchter product is de opium die uit dit gewas wordt gewonnen. Het wordt echter tevens gebruikt om geneesmiddelen van te maken. De Oosterse papaver heeft hier niets mee te maken. Hij komt niet eens uit de buurt van de opiumvelden, maar veel dichterbij uit een gebied rond de Kaukasus. Het is een van de mooiste vaste planten om in de border te hebben.

Wat voor bloemen krijgt de Oosterse papaver?

De bloemen openen hun blaadjes heel elegant als de vlinders hun vleugels. Ze ontvouwen zich langzaam en zijn gerimpeld. Helaas is de bloei maar kort, twee tot drie weken. Als u het blad na de bloei afsnijdt, is er een kans op een tweede bloei. Echter, u mist dan wel de unieke vruchten die worden gevormd. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met een zoutvaatje. Op de vrucht zit een dekseltje waarin gaatjes zitten, waaruit het zaad wordt gestrooid.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Catharina?

De Oosterse klaproos wenst een zonnige standplaats in normale niet te natte tuingrond.

Is het nodig om de Oosterse papaver te snoeien?

In het voorjaar kunt u de plant een beetje fatsoeneren door het afgestorven blad weg te knippen. Na een aantal jaren kunt u de planten vervangen. U kunt ze zelf vermeerderen door wortelstek. U neemt stukjes wortel van 5 tot 7 centimeter en plaatst ze in potgrond op een niet te koude of te warme plaats. De uitgelopen stekjes, kunt u in het voorjaar weer in de grond plaatsen.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je hier op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws!

p6h5akg8z564_w2400.jpg

Kenmerken: