Oostenrijkse den

De Oostenrijkse den Pinus nigra subsp. nigra heeft een wat schevere knoesterige stam. De schors hiervan is iets donkerder met loslatende plaatjes.

Hoe ziet de Oostenrijkse den eruit?

De den heeft zware zijtakken met dichte bundels loof en stevige, dikke naalden die 8 tot 14 centimeter lang zijn. De kegels zijn dof grijsbruin. Deze den, die ook wel aangeduid wordt als zwarte den, heeft een bijzonder mooie piramidevorm en groeit goed op vrijwel elke bodem. Hij is zeer sterk en kan bijvoorbeeld ook prima tegen luchtvervuiling. Ook kan hij goed dienst doen als windscherm. In kleine tuinen kan de zwarte den tien jaar goed staan. Vanwege de uiteindelijke grootte tot wel twintig meter zal hij dan waarschijnlijk het veld moeten ruimen.

Wat zijn pijnbomen?

De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten pijnbomen leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen.

Welke soorten naaldbomen zijn er?

Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud.

Waar kan ik Pinus nigra planten?

De standplaats van de den dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Lees hier meer over het planten van bomen.

Hoe kan ik Pinus nigra verzorgen?

De zwarte den kent nauwelijks onderhoud. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte. Over snoeien kun je meer lezen bij bomen snoeien.

Wil je de pijnboom Pinus Nigra kopen? Klik dan bovenaan de pagina op de bestelknop.

4ii55x88px1m_w2400.jpg

Kenmerken: