Ooievaarsbek (Geranium magnificum)

De Geranium magnificum is een geliefde en een van de meest klassieke geraniums. Een andere naam voor de Geranium is ooievaarsbek. Zijn populariteit heeft hij te danken aan zijn onverwoestbaarheid en zijn rijke bloei.

Wanneer bloeit de Geranium?

De bloemen van de Geranium magnificum zijn groot tot 5 cm in doorsnede, verschijnen in juli tot augustus en zijn blauwpaars met donkere adertjes. Ze lokken vlinders en andere vliegende insecten. De bladeren zijn zacht wollig behaard, langgesteeld en vijf- tot zevendelig. Ze kleuren in de herfst soms rood- en geelachtig. Kortom, een goede borderplant die echter niet al te lang in bloei staat. Van oorsprong is dit een kruisingsproduct van twee soorten uit de Kaukasus en omgeving, Geranium ibericum en Geranium platypetalum. In cultuur komt deze plant ook wel voor onder de namen van een van de ouders.

Welke Geranium soorten zijn er?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Waar kan ik ooievaarsbek planten?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Hoe moet ik Geranium magnificum verzorgen?

Ooievaarsbek Geranium magnificum stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan.

Moet ik de geranium snoeien?

Deze ooievaarsbek is oersterk en heeft weinig onderhoud nodig. Knip alleen in het voorjaar de lelijk geworden bladeren en stelen af. Je kunt de Geranium magnificum ook stekken.

hoo52r18agip_w2400.jpg

Kenmerken: