Ooievaarsbek (Orion)

Wat voor kleur bloemen krijgt de Ooievaarsbek?

De ooievaarsbek Geranium ‘Orion’ heeft heel grote, donkerblauwe bloemen. Deze vormen brede pollen en wordt zo’n 50 centimeter hoog. Het is een van de beste blauwe in de familie. Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium.

Is de Geranium ‘Orion’ een bodembedekker?

De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Wat voor bodem is geschikt voor de Geranium?

De Geranium ‘Orion’ stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven.

Zelf de Geranium ‘Orion’ in een border planten? Wellicht zijn de beplantingsplannen op onze website dan ook interessant om te bekijken. Hier vind je voorbeelden van borders. Daarnaast vind je op onze site meer inspiratie voor de tuin. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de tuin van een andere tuinliefhebber in de kijktuinen.

sgx5qxp8dztn_w2400.jpg

Kenmerken: