Monnikskap (Aconitum napellus)

De monnikskap Aconitum napellus komt uit Midden-Europa, de Alpen en Karpaten. Het is een mooie borderplant die het goed doet in gezelschap van Alstroemeria aurea ‘Orange King’ of Phlox ‘Starfire’. De grond moet humus- en voedselrijk zijn en de standplaats zonnige of heel licht beschaduwd. Van deze soort bestaan nogal wat ondersoorten die in details verschillen. Opvallend is dat de bloemtros niet vertakt. De bloemen zijn paarsblauw van kleur en verschijnen in juli-augustus. Tijdens de bloei zijn de planten tot 125 cm hoog. De bladeren zijn donkergroen.

Is de Aconitum napellus giftig?

Aconitum napellus is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten!

Wat voor bloemen heeft de Aconitum napellus?

De naam dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden.

Hoe kan ik de Aconitum napellus onderhouden?

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar.

Voeding voor de Aconitum napellus

Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk. Geef water tijdens langer durende droogte. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis. Pas na zo’n vijf jaar de planten opnemen, scheuren en verplanten.

xde511g89dx4_w2400.jpg

Kenmerken:

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari