Moerasspirea (Variegata)

Kan de moerasspirea in de schaduw staan?

Het bijzondere van de moerasspirea Filipendula ulmaria ‘Variegata’ is het donkergroene blad met geelbonte vlekken en strepen. Deze plant kan ook goed tegen schaduw en halfschaduw.

De moerasspirea als vijverplant

Hoewel hij niet veel in de tuin gebruikt wordt, doet de Filipendula ulmaria het vooral mooi en goed langs de vochtige vijverrand of het moerasgedeelte van de tuin, samen met andere planten die daar goed gedijen. Dit is een plant die van veel vocht houdt. In het wild kom je hem dan ook vooral langs slootkanten of in rietlanden tegen.

Wanneer bloeit de Filipendula ulmaria?

Van juni tot augustus vormt hij kleine bloempjes die in enorme roomwitte schermen of pluimen staan tot een hoogte van 150 centimeter. In tuinen worden veel vaker de roodpaars tot lichtrood bloeiende soorten toegepast. De bloemen bevatten een stof die op aspirine lijkt en werd vroeger al gebruikt tegen verschillende kwalen zoals nierstenen en blaasklachten.

Hoe kan ik de moerasspirea onderhouden?

Aan de grond worden geen speciale eisen gesteld, maar deze moet wel voldoende vochtig zijn. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats is gewenst.

Moet ik de moerasspirea snoeien?

De plant is niet wintergroen en zal in het vroege voorjaar opgeschoond moeten worden. In het voorjaar, maar ook tijdens de bloei kun je de plant organische mest geven.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

ufp5jdg82vj1_w2400.jpg

Kenmerken: