Mansoor

In vroegere tijden werd mansoor, Asarum europaeum, aangeplant om als geneesmiddel te dienen. De wortelstokken zouden onder andere een gunstige werking hebben op de spijsverteringsorganen.

Wat voor een geur heeft mansoor Asarum europaeum?

Als je er aan ruikt, komt de geur je wellicht bekend voor, gemberwortel. Daarom wordt deze plant in het Engels ook wel ‘Wild Ginger’ genoemd. Gebruik het echter niet in het eten, het bevat giftige stoffen.

Eigenschappen van mansoor

Plant mansoor liever in de tuin om van het mooie blad te genieten. Het is een bodembedekker die oorspronkelijk groeit in loofbossen en het daarom zeer goed doet op een schaduwrijke plek in de tuin. De bloemen zijn klein, meestal onopvallend van kleur en vaak ook nog verborgen onder de bladeren. Ze zijn echter wel van belang voor de voortplanting, maar het duurt twee jaar voordat ze pas ontkiemen.

Wat voor een bladeren heeft mansoor?

Mansoor is de sterkste soort en komt in ons land het meeste voor. De bladeren zijn glimmend groen en hebben een mooie niervorm. De wortelstokken kruipen langzaam door de tuin, zodat de bodem op den duur volledig bedekt is met mansoor. In het verleden gebruikte men Europese mansoor om heldergroene verf mee te maken.

Hoe moet ik mansoor verzorgen?

Als bosplant vragen de planten om een losse humusrijke grond. Graag in tamelijk vochtige grond, bijvoorbeeld in de buurt van een volwassen boom. Schaduw wordt zeer goed verdragen. Je kunt lelijke bladeren wegknippen in het voorjaar. Er komen snel nieuwe bladeren voor terug. Als plant uit een loofbos houdt mansoor van humusrijke mest in het voorjaar.

Inspiratie opdoen voor u eigen tuin kan op onze site. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in een van de kijktuinen.

m5o512n8tw9m_w2400.jpg

Kenmerken: