Lavendel (Edelweiss)

De ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’ blijft compacter dan andere cultivars. In de helderwitte bloemetjes, die in de zomer bloeien, is een vleugje blauw te vinden. Wil je deze witte lavendel kopen? Klik dan op plant bestellen.

Is witte lavendel trendy?

Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Daar is een aantal redenen voor. Lavendel geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die gedurende de winter zo blijven. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje.

Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien. De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel.

Welke lavendel soorten zijn er?

De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat in het Latijn ‘wassen’ betekent. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel (Lavandula angustifolia) heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress. Angustifolia betekent smalbladig. De blaadjes van Lavandula angustifolia zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat hoe intensiever de kleur wordt.

Waar kan ik witte lavendel planten?

De witte lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon.

Wanneer kan ik witte lavendel snoeien?

Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid, snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen. Lees meer over het snoeien van lavendel.

Hoe kan Lavandula ‘Edelweiss’ beschermen tegen vorst?

’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit. Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel.

Wat kan ik doen tegen lavendelschimmel?

Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

udq5p6l85xhq_w2400.jpg

Kenmerken: