Kruipend zenegroen (Atropurpurea)

Het kruipend zenegroen Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ heeft roodbruin blad en blauwe bloemen.

Kruipend zenegroen als bodembedekker

Zenegroen (‘altijd groen’) is een populaire bodembedekker die snel hele matten kan vormen. Zijn populariteit dankt hij aan het goed onderdrukken van onkruid en zijn mooie blad dat de gehele winter aan blijft. Daarnaast kan hij prima uit de voeten onder de meeste omstandigheden. Door zijn uitgebreide wortelstelsel wordt hij ook op taluds aangeplant om erosie tegen te gaan. Er bestaan zo’n 40 soorten die afkomstig zijn uit Europa en Azië. Ook in ons land komt een aantal soorten gewoon in de natuur voor. Helaas zijn die niet interessant voor de tuin. Er is eigenlijk maar één soort die we daarin aantreffen: Ajuga reptans, kruipend zenegroen.

Wanneer bloeit de Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

Kruipend zenegroen bloeit in mei en juni met kleine blauwe lipbloemen. De violetblauwe schutbladeren blijven wat langer aan de plant, zodat je lang iets hebt om naar te kijken. Het is een goede bodembedekker voor vrij vochtige grond en wordt 15 (blad) tot 25 (bloem) centimeter hoog. Ook zien we hem nog wel eens terug in bakken of hanging baskets op schaduwrijke plekken. Dan is het vaak een cultivar met metalig glanzend blad.

Hoe onderhoud ik Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

De bekendste soorten prefereren een vochtige standplaats en groeien uitstekend in halfschaduw. De grond doet niet zoveel ter zake, maar een humusrijke zavelgrond is het meest geschikt. Snoei is nauwelijks nodig, hooguit een beetje inperken. In het voorjaar een lichte organische basisbemesting geven. Bij droogte gieten. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven. Na enige jaren oprooien en opnieuw uitplanten. Doe dit in het voorjaar.

art5uoz8qrhh_w2400.jpg

Kenmerken: