Kruipend zenegroen (Catlin’s Giant)

Wat is de Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’?

Het kruipend zenegroen Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ heeft prachtige blauwe bloemen. De plant wordt vrij hoog en heeft een grof bruingroen blad.

Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ als bodembedekker

Zenegroen (‘altijd groen’) is een populaire bodembedekker die snel hele matten kan vormen. Zijn populariteit dankt hij aan het goed onderdrukken van onkruid en zijn mooie blad dat de gehele winter aan blijft. Daarnaast kan hij prima uit de voeten onder de meeste omstandigheden. Door zijn uitgebreide wortelstelsel wordt hij ook op taluds aangeplant om erosie tegen te gaan. Er bestaan zo’n 40 soorten die afkomstig zijn uit Europa en Azië. Ook in ons land komen een aantal soorten gewoon in de natuur voor. Helaas zijn die niet interessant voor de tuin. Er is eigenlijk maar een soort die we daarin aantreffen: Ajuga reptans, kruipend zenegroen.

Wanneer bloeit kruipend zenegroen?

Deze plant bloeit in mei en juni kleine blauwe lipbloemen zijn blauw. De violetblauwe schutbladeren blijven wat langer aan de plant, zodat u lang iets heeft om naar te kijken. Het is een goede bodembedekker voor vrij vochtige grond en wordt 15 (blad) tot 25 (bloem) centimeter hoog. Ook zien we hem nog wel eens terug in bakken of hanging baskets op schaduwrijke plekken. Dan is het vaak een cultivar met metalig glanzend blad.

Hoe kan ik de Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ onderhouden?

De bekendste soorten prefereren een vochtige standplaats en groeien uitstekend in halfschaduw. De grond doet niet zoveel ter zake, maar een humusrijke zavelgrond is het meest geschikt. Snoei is nauwelijks nodig, hooguit een beetje inperken. In het voorjaar een lichte organische basisbemesting geven. Bij droogte gieten. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. Na enige jaren oprooien en opnieuw uitplanten. Doe dit in het voorjaar.

Meer artikelen over tuinieren zijn te lezen op onze website. Hou ook onze tuinblog in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws.

2z352dy82f26_w2400.jpg

Kenmerken: