Koningsvaren

De koningsvaren (Osmunda) is een zeer imposante varen. Er is groot verschil tussen de blijvende fertiele en de ieder jaar afstervende steriele bladeren. De eerste zijn een- tot tweemaal geveerd en in volwassen stadium heel dicht met geelbruine sporenhoopjes bezet. 

Hoe oud wordt de koningsvaren?

Koningsvarens kunnen tientallen jaren oud worden. Sommige, zoals de echte koningsvarens, worden dan bijna manshoog.

Waar groeit de koningsvaren?

De koningsvaren zijn kosmopoliet, ze komen vrijwel over de hele aarde voor, ontbreken alleen in het wild in Australië en Zuidoost-Azië (Indonesië). De meeste Osmunda’s groeien in de (sub)tropen, een drietal kan in ons klimaat overleven. De wortels van de inheemse koningsvaren werden vroeger gedroogd gebruikt en het blad werd wel als luiswerende matrasvulling toegepast. Deze natuurlijke afweer maakte het ook zeer geschikt om orchideeën op te kweken.

Hoe hoog wordt de koningsvaren?

De Osmunda regalis, echte koningsvaren, komt onder meer uit Europa maar is zeldzaam in ons land. Hij staat heel mooi bij vijvers en beeklopen in natte grond. Ook erg mooi in de wilde tuin. Een voorbeeld van een wilde tuin is te vinden op de site. Een varen die wel 175 cm hoog kan worden en die zich langzaam maar zeker uitbreidt via kruipende wortelstokken.

De bladeren van de koningsvaren?

De steriele bladeren zijn dubbelgeveerd. De fertiele bladeren zijn aan de bovenzijde dicht bezet met roestkleurige sporenhoopjes. De steriele bladeren kleuren in de herfst prachtig geel.

Hoe kan ik de koningsvaren verzorgen?

De koningsvaren gedijt het best in zeer humusrijke tot veenachtige grond. Deze grond moet steeds voldoende vochtig zijn. Bemesten is niet nodig als de grond voldoende humusrijk was. De mooiste planten zien we in halfschaduw. Zon kan, maar dan moet de grond voortdurend vochtig zijn.

Een beplantingsplan maken

Handig zijn bijvoorbeeld de beplantingsplannen als u een nieuwe tuin gaat aanleggen. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting.

y7x5fl08zegy_w2400.jpg

Kenmerken: