Koningslinde

Wat voor ziektes kan de Koningslinde krijgen?

De Tilia europaea ‘Pallida’ is een cultivar van de Hollandse linde en wordt ook wel koningslinde genoemd. Deze koningslinde heeft veel last van bladluis en schimmels. Dit is niet zo erg voor de boom zelf maar levert wel overlast in de vorm van ‘druipen’. Daarom tref je de koningslinde niet aan bij zitplaatsen of parkeerplaatsen. Ziekten en plagen kan je bestrijden en dit hoeft helemaal niet lastig te zijn.

Hoe oud kan de Tilia europaea ‘Pallida’ worden?

Het bijzondere van de koningslinde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk.

Lokt de Koningslinde insecten?

Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem heeft een aantrekkingskracht op bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool. De Hollandse linde wordt vaak als leiboom toegepast, maar als deze boom vrij staat krijgt hij dezelfde vorm als het blad, hartvormig.

Kan ik de Tilia europaea ‘Pallida’ snoeien?

Snoei van de koningslinde is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen. De leilinde dient jaarlijks gesnoeid te worden. Hiervoor is gedurende de eerste paar jaren een speciaal frame nodig. Dat kan gemaakt zijn van palen met draden of van hout. Om de halve meter wordt een dwarsligger aangebracht. Aan het einde van het groeiseizoen dienen de twijgen zo goed mogelijk verbonden te worden met het frame. Vervolgens verwijder je alle uitstaande takken en de verlengenis van de hoofdtakken. Het frame kan na een aantal jaren verwijderd worden als de takken voldoende verhout zijn. Meer weten over snoeien? Tussen alle snoeiartikelen vind je zeer bruikbare tips.

pm159w98kqkq_w2400.jpg

Kenmerken: