Kolkwitzia (Kolkwitzia amabilis)

Een plant die geen Latijnse én eigenlijk ook geen Nederlandse naam heeft, namelijk de Kolkwitzia. Lees meer over deze plant en waar de naam dan wel vandaan komt.

Waar komt de naam Kolkwitzia vandaan?

De uit China afkomstige Kolkwitzia amabilis heeft geen eigen Nederlandse naam. De naam klinkt noch Chinees noch Latijn en dat klopt. Toen de struik aan het begin van de 20ste-eeuw naar Europa werd gebracht, bleek de Chinese naam onuitsprekelijk. Gelukkig zijn er altijd wel botanisten die nog geëerd moeten worden met een plantennaam. In dit geval is het geslacht genoemd naar een Duitse professor, Richard Kolkwitz. De soortnaam is amabilis wat aimabel betekent. Of dit nu diende te slaan op de Duitse professor of de struik is onduidelijk.

Wat voor bloemen krijgt de Amabilis?

De struik Kolkwitzia amabilis bloeit in de zomer erg mooi. De bloemen zijn wit tot roze en hebben oranje vlekjes. Ze hebben de vorm van een klokje en zitten bijeen in grote pluimen. De bloemen kunnen de struik volledig bedekken. Na de bloei ontstaan kleine vruchtjes met harige omhulsels die in eerste instantie rood en later bruin zijn. Buiten de bloeiperiode is de struik niet bijzonder. Er is wel wat herfstkleur, maar niet spectaculair.

Wat voor standplaats is geschikt voor Kolkwitzia amabilis?

Een zonnige standplaats levert de meeste bloemen op, maar schaduw wordt verdragen.

Hoe kan ik de Kolkwitzia snoeien?

Belangrijk is dat de Kolkwitzia amabilis wordt gesnoeid. Als deze struik niet gesnoeid wordt, worden de oudere takken kaal. De bast begint te schilferen en het mooie is er dan wel af. Begin met snoeien als de struik al een aantal jaren in de tuin staat. Snoei na de bloei een kwart tot een derde van de uitgebloeide takken terug tot ongeveer twintig centimeter boven de grond. Zo blijft de struik jong en vitaal.

4ex51dw8p94w_w2400.jpg

Kenmerken: