Kolkwitzia (Pink Cloud)

beeld vtwonen Beeld

De Kolkwitzia amabilis ‘Pink Cloud’ bloeit rijk met iets donkerder roze.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam Kolkwitzia vandaan?

De uit China afkomstige Kolkwitzia heeft geen eigen Nederlandse naam. De naam klinkt noch Chinees noch Latijn klinkt en dat klopt. Toen de struik aan het begin van de 20ste-eeuw naar Europa werd gebracht, bleek de Chinese naam onuitsprekelijk. Gelukkig zijn er altijd wel botanisten die nog geëerd moeten worden met een plantennaam. In dit geval is het geslacht genoemd naar een Duitse professor, Richard Kolkwitz. De soortnaam is amabilis wat aimabel betekent.

Wat voor bloemen krijgt de Kolkwitzia amabilis ‘Pink Cloud?’

De struik bloei in de zomer erg mooi. De bloemen zijn wit tot roze en hebben oranje vlekjes. Ze hebben de vorm van een klokje en zitten bijeen in grote pluimen. De bloemen kunnen de struik volledig bedekken. Na de bloei ontstaan kleine vruchtjes met harige omhulsels die in eerste instantie rood en later bruin zijn. Buiten de bloeiperiode is de struik niet bijzonder. Er is wel wat herfstkleur, maar niet spectaculair.

Wat voor standplaats is geschikt voor Kolkwitzia amabilis ‘Pink Cloud’?

Een zonnige standplaats levert de meeste bloemen op, maar schaduw wordt verdragen door de Kolkwitzia amabilis ‘Pink Cloud’.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Kolkwitzia snoeien?

Als deze struik niet gesnoeid wordt, worden de oudere takken kaal. De bast begint te schilferen en het mooie is er dan wel af. Begin met snoeien als de struik al een aantal jaren in de tuin staat. Snoei na de bloei een kwart tot een derde van de uitgebloeide takken terug tot ongeveer twintig centimeter boven de grond. Zo blijft de struik dan jong en vitaal. Meer informatie over snoeien vindt je in onze snoeiartikelen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Kolkwitzia 'Pink Cloud'

Cult

'Pink Cloud'

Familie

Kolkwitzia

Latijnse familie

amabilis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei oudere struiken na de bloei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon - halfschaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

maximaal 3 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rozewit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli