Kogelboterbloem (Orange Princess)

De kogelboterbloem Trollius ‘Orange Princess’ heeft donkergele bloemen.

Wat voor bloemen krijgt de Kogelboterbloem?

De Nederlandse naam kogelboterbloem heeft de plant te danken aan zijn kogelronde bloemen. Maar dit gaat niet voor alle soorten op. Er zijn er ook met openstaande bloemen. Kogelboterbloem is een opgaande vaste plant, waarvan de bloemstengels hol zijn. De bloemen, die als regel in de voorjaarsperiode verschijnen, zijn bijzonder. De gele kleur danken ze aan de kelkbladeren. De eigenlijke kroonbladeren zijn nectariën geworden. Ze kunnen ook als tongvormige kroonbladeren worden beschouwd. De hoogte van de verschillende soorten (en cultivars) varieert van amper 40 tot 100 centimeter. Meer informatie over andere soorten van de kogelboterbloem is te vinden in de plantenindex.

Is de Trollius geschikt voor de border?

De Trollius cultivarskomen uit kruisingen tussen Trollius europaeus (o.a. Alpen), Trollius chinensis (Noordoost-China) en Trollius asiaticus (Noordoost-Azië). Het is een uitstekende borderplant. De bloemen zijn veelal kogelrond en wat je dan ziet zijn in feite de gekleurde kelkbladeren. Die bloemkleur varieert tussen citroengeel en diep oranje. De vroegste rassen kunnen vanaf begin mei in bloei komen, de laatste vanaf laatste week mei.

Wat voor standplaats is geschikt voor Trollius ‘Orange Princess’?

Vochtige kleigrond of humusrijke zandgrond op een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats dat heeft de Trollius ‘Orange Princess’ nodig. Planten na 5 à 6 jaar oprooien en delen.

m5i5ur884h10_w2400.jpg

Kenmerken: