Keukentijm (Compactus)

Hoe groeit De Thymus?

Tijm Thymus vulgaris ‘Compactus’ kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa.

Trekt tijm bijen aan?

De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vindt u onder andere in Griekenland.

Hoe hoog wordt de Compactus?

De Thymus vulgaris komt uit de Maquis van het Middellandse-Zeegebied. Keukenkruid, bijenplant, eventueel in de border. Struikje van 15 à 30 cm, waarvan de blaadjes al bij de geringste aanraking sterk geuren. De kort behaarde twijgjes dragen eironde blaadjes van ± 1 cm groot. De randen zijn ingerold en aan de onderzijde zijn de blaadjes enigszins viltig. De lichtlila, soms bijna witte lipbloemen bevinden zich in korte schijnaren. Bloeitijd (mei-)juni-juli. ‘Compactus’ wordt slechts 10 cm hoog.

Hoe kan ik de Thymus planten? 

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. zonnig en warm. groeit ook goed in voedselarme grond. kan ’s winters invriezen, in april terugsnoeien. Naast keukenkruid zijn er meer kruiden die je kan kweken. Leg hiervoor bijvoorbeeld je eigen kruidentuin aan.

k925zkt8jjfe_w2400.jpg

Kenmerken: