Kerstroos (Atrorubens)

Wat voor kleur heeft de Kerstroos?

Helleborus, oftewel Kerstroos, Atrorubens heeft van origine een donkerpaarse buitenkant en een groenige binnenkant.

Is de Helleborus een vaste plant?

De Kerst is eigenlijk al voorbij, maar dan in januari als we wel wat kleur kunnen gebruiken, verschijnen sommige kerstrozen in de tuin. Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als zomergroene soorten. Daarnaast zijn er soorten die met bebladerde stengels overwinteren.

Wanneer bloeit de Atrorubens?

De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats, soms dus zelfs in januari. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter. Alle Helleborussoorten zijn giftig, maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat.

Helleborus onderhoud

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon. De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws dan kan dit door onze tuinblog in de gaten te houden. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

7oo57g285cak_w2400.jpg

Kenmerken: